Битката за ресурси – как и защо бе съсипана Сирия

Днес Сирия е арена на ожесточени сблъсъци между много играчи. Вали кървав дъжд, който напоява древната сирийска земя с мъка и печал, а играчите се обвиняват един другиму за предизвиканата трагедия. Политиката си играе с призрачни фигури, стреля с халосни патрони, които всички трябва да чуят, и които имат за цел отклоняване вниманието на масите.  Когато обаче извадим осъвременена геоложка карта на масата и се замислим върху най-честата причина за сблъсъци в модерния свят – природните ресурси, чак тогава лъсва неудобната истина. Точно това ще направим в настоящата статия. Сирия се оказа в центъра на бурята, между шамарите на алчна вихрушка, която  жадно е насочила поглед към две огромни находища на природен газ – Левантийски басейн и Южен Парс.

ЛЕВАНТИЙСКИ БАСЕЙН И НАХОДИЩАТА В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

map

През 2010г. тексаската компания  Noble Energy открива находищата Левиатан и Тамар, а по-късно се оказва, че те са само част от цяла система залежи в т. нар. басейн Левант, чийто ресурсен потенциал се изчислява на 3,5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Израел веднага обявява намеренията да започне експлоатация по находищата, а миналата седмица стартира проекта по Тамар. Въпреки че претенции към целия Левантийски басейн могат да имат Сирия, Ливан, Кипър, както и палестинците. На всичкото отгоре предварителните проучвания показват, че потенциално може да бъдат открити още големи находища на природен газ в басейна между египетското и гръцкото крайбрежие. Още през 2009г. гръцка компания прави проучвания и са открити малки петролни залежи. Днес те се изчисляват на 22 милиарда барела  в района на западното гръцко крайбрежие и около 4 милиарда барела в северната част на Йонийско море.

Какво се случва с всички замесени страни в този казус?

Знаем какво се случи с Гърция, а по-късно и с Кипър. И двете страни бяха докарани до банкрут (Кипър от банките) и притиснати до стената, неспособни да определят и диктуват каквито и да било условия. В Сирия бушува опустошителна война, която съсипа цялата ѝ инфраструктура и също е безсилна. Арабската пролет и без това дестабилизира Египет, а пък най-яростните противници в Ливан за израелската намеса в Левитиан – шиитската военна партия Хизбула, е обвинявана за всеки терористичен акт по света и ще бъде обявена за терористична организация. Конфликтът започва да се разраства с претенциите на Турция за находищата в кипърските води, използвайки аргумента Северен Кипър. Чии претенции са основателни и чии не са – това е въпрос на гледна точка. Израел има идеята да прокара газопроводи през Кипър до Турция, а оттам – до Европа. Затова са тези срещи между Обама и турския премиер Ердоган.

Така, логиката подсказва едно: със сигурност находищата в Средиземноморието са една от основните причини за кризата в Сирия. И със сигурност става въпрос за много, много милиарди долари.

НАХОДИЩЕТО ЮЖЕН ПАРС В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ

pipelines

Находището Южен Парс, което се поделя между Иран и Катар, не е просто голямо находище. То е най-голямото находище в света на природен газ, чийто обем е 6 пъти по-голям от второто по големина находище на планетата – Уренгой (Русия). То е и в основата на напрежението, което се получи между сунити и шиити през последните години. Разбира се в момента Иран е истински трън в очите на американците – страната е на второ място в света по доказани ресурси на природен газ, с изчислени 33,5 трилион куб. метра. Планираните газопроводи между Пакистан и Иран означава, че Иран ще може да изнася газ към Китай директно, а катарският дял,  поради малката площ на страната, е с ограничена мобилност. Сирия се оказва и нещо като коридор за Иран към Средиземноморието, а оттам пътят към Европа и Северна Африка е отворен. Сирия всъщност е възлов елемент в този план, който разбира се не устройва Катар, нито пък Турция, която се натиска за плана Набуко, според който тръбопроводите да минават през турска територия. Не случайно „спонсорите“ на сирийската „революция“ са именно Турция, Катар и Саудитска Арабия, които открито признават това. Не е случаен фактът, че т.нар. Сирийска свободна армия е съставена почти изцяло от радикални ислямистки групировки. Нещо, което бе използвано както във войната в Афганистан преди няколко десетилетия, така и в Либия.  В Ирак пък постоянно се организират бомбени атентати и се извършват показни убийства на възлови политици в енергийната политика.

Очевадно е едно – след войните в Либия и Ирак, контролът върху преди национализирания петрол бе „приватизиран“, при това от все познатите ни компании. Разбира се сега основната цел е Иран, който е твърде голям играч и се налага да се сложи кукла на конци, която да вкара тези корпорации в играта с иранските находища. Същото се отнася и за Сирия, основен партньор на Иран, които преди 3 години стигнаха до споразумение заедно с Ирак за съвместен проект. Съвсем ясно е, че той е провален поради събитията в Сирия.

ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ФАШИЗЪМ? КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ВОЙНАТА?

Лицемерието в Близкия изток достигна непознати досега висини. Непрекъснато чуваме как войната в Сирия е стремеж към демокрация и как „бунтовниците“ се борят за свобода. Същите тези бунтовници, които в по-голямата си част са чуждестранни муджахидини и радикални ислямистки бойци. Опозицията в Сирия охотно признава, че е финансирана от С. Арабия и Катар. Видите ли тези две страни ще учат Сирия на демокрация. Това е все едно хипопотам да учи ястреб как да лети, но когато парите и медийната подкрепа са на твоя страна, масите могат да бъдат убедени и в това.
С.Арабия, еднолично управляваната страна, в която християнството е забранено, а проповядването му се наказва със смърт, и където жените се любуват на статут, който ги поставя на границата между човешки същества и едрия рогат добитък. Това е символът на демокрацията, нали? Или пък Катар, чиято конституция е пълна мистерия. Двете уахабитски държави, в които е наложен шериата, са основния двигател на т.нар. Сирийска опозиция. Някой трябва да си получи короната за шампион по лицемерие.

Но победителят вече е ясен. Сирия е големият губещ в случая. Целта е постигната. Почти цялата инфраструктура на страната е разрушена, а вкараните „борци за свобода“ ежедневно извършват атентати и взривяват заводи и възлови административни структури. Най-лошото е, че бяха вкарани сектарианските „бомби“ в този конфликт. Това е много силен коз в ръцете на корпоративните играчи, които много лесно могат да манипулират взаимоотношенията в този регион именно с тази карта. Толерантното сирийско общество, което дълги години живееше необезпокоявано от религиозни сблъсъци, ще бъде тормозено от този проблем още дълги години. Така както се случи в Ирак, където близо 350 000 християни избягаха именно в Сирия, а останалата част – в други страни, подгонени от радикалните групировки в разпокъсаната на три части иракска държава (кюрдска, шиитска и сунитска). Когато вкараш влака в тези религиозни релси, вече връщане назад няма. Получава се ефектът на доминото – плочките падат една след друга, бутани от силите на отмъщението, омразата и страха. Но тази тема ще бъде разисквана в следващите статии.

Реклами

47 thoughts on “Битката за ресурси – как и защо бе съсипана Сирия

 1. Да се смесва кризата в Гърция и Кипър с находищата от газ е откровенна спекулация. Предпоставките за нея са създадени и тлеят от много години назад във времето. Проблемът в държави като Сирия е, че те, са по същество диктатури, срещу които е лесно да се изфабрикуват протесни движения. Самите защитници – Русия, Иран и Китай, трудно се вместват в понятието „демократични“. Там критиката срещу властта се наказва най-малко със затвор. При тези обстоятелства, лесно, икономическите интереси, се представят за политически.

  • Би ли ми казал пък защитниците на другата страна – Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Ал-Каида и всички ислямистки групи – те как се вместват в понятието ти „демокрация“? В Саудитска арабия ако празнуваш Коледа те вкарват в затвора, жените нямат никакви права, не могат да ползват градски транспорт, не могат да шофират, не могат да гласуват – това демокрация ли е? Няма ни една църква, проповедите на други религии се наказват със смърт, брутална цензура, коментари за тамошните властващи фамилии означава сигурна смърт. Това демокрация ли е? Е? А това са американски доминиони, та в Катар дори полицията е британска.
   Както казах в статията за християнството – Сирия е милион пъти по-демократична страна от всички мюсюлмански страни взети заедно, това бе най-светската държава в региона. Другото не ме интересува.

   И коментарът ти за Гърция и Кипър смърди на некомпетентност. Като геолог, работил точно по тези находища, ще ти кажа, че точно находището Тамар се делеше от Кипър и Израел. Последва банкова криза Кипър (разбира се, че ще е банкова), а след това те се „отказаха“ да инвестират в находището. Ако не вярваш потърси в гугъл – тук празни изстреляни приказки не говоря, аз съм човек на науката, на фактите, а не на политически таралянкания.

   • …. В СПОРА Е ИСТИНАТА …. ПРОСТО ВСЕКИ ДОПЪЛВА , КАКВОТО ЗНАЕ …. И НИЕ СЕ УЧИМ ОТ ВАС ЗА , КОЕТО ВИ БЛАГОДАРИМ…!!!

   • „жените нямат никакви права, не могат да ползват градски транспорт, не могат да шофират, не могат да гласуват – това демокрация ли е?“
    Много филми гледаш и пишеш глупости.

   • жените нямат никакви права, не могат да ползват градски транспорт, не могат да шофират, не могат да гласуват – това демокрация ли е?
    Много филми гледаш и говориш глупости.

   • Надявам се да знаеш английски: https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Arabia#Women_in_Saudi_society

    The religious police, known as the mutawa, impose many restrictions on women in public in Saudi Arabia.[361][378] The restrictions include forcing women to sit in separate specially designated family sections in restaurants, to wear an abaya and to cover their hair.[361] Women are also forbidden to drive.[379]

    Activists, such as Wajeha Al-Huwaider, compare the condition of Saudi women to slavery.[33]

    Women could not vote or run for office in the country’s first municipal elections in many decades, in 2005, nor in 2011. They campaigned for the right to do so in the 2011 municipal elections, attempting unsuccessfully to register as voters.[127] In September 2011, King Abdullah announced that women would be allowed to vote and run for office in the 2015 municipal elections.[7][14][128][129] Although King Abdullah is no longer alive, women from Saudi Arabia have the right to vote in the 2015 municipal level elections.[130]

    Само да спомена, че жените могат да гласуват за пръв път през тази година, 2015, но само ако мъжът или техния ангел-хранител (баща, брат) им разреши. Статията е писана през 2013, а както виждаш жените не могат да шофират, да ходят без мъжки придружител, и без абаи. Могат обаче да гласуват от тази година, но само на общински избори, и само при позволение на мъже.

    Така че не знам кой гледа филми. Ще те помоля преди да изплямпаш нещо, да проверяваш фактите.

   • Видя ли как познах за филмите:).Предпочитам да вярвам на мои познати,живеещи там,отколкото на разни „материали“ в интернет.Прочее там никой няма право да гласува – изпълнителната власт се оглавява от сина на краля,законодателният орган се назначава от него.Трябва да проверяваш компетентността си преди да пишеш.

   • айде не се излагай Масларов. Какви филми, в С.Арабия дори кино нямат, хаха. Забранено е. Какви познати имаш там, та ти говориш пълни глупости, аз имам роднини, които работеха там. Просто е смешно как твърдиш, че жените имали право да карат автомобили и да ходят без придружител, ти чуваш ли се? Имаш ли представа, че всеки арабин ще ти се смее на малоумните ти твърдения? Въобще не мога да разбера що за идиот може да твърди другояче, ти дори арабски не знаеш, така че моля ти се не се прави на турбо спец, щото си по-скоро жалък. Питай твоите познати за религиозната полиция, всички останали араби им се смеят за този дебилизъм там. Дори арабите.

   • Време е руснаците да се научат на Пазарни отношения. Извиването на ръце свърши, колкото и да им е неприятно.
    Ако бяха минали тръбопроводите, Сирия щеше да бъде една високоразвита държава с щастлия народ. Асад се съгласи за тръбите пролетта на 2012, и 6 месеца по-късно проблемите му бяха факт.

    Кой тук е лицемера?

   • Време е американците да се научат на „Пазарни взаимоотношения“ каквото и да означава това. Сирия не ти е васал и никога не може да е васал на Саудитска Арабия с малоумната им култура. САЩ забранява на Сирия да използва Левантийските находища и иска да наложи шериат в държава, в която 1/3 от населението са християни, алауити и кюрди, и която всеки втори е от етническо или религиозно малцинство. Това няма как да стане. Виждаме какво стана в Ирак, Либия, Афганистан и т.н. В гр. Брега. Либия, има повече американци, отколкото либийци, цокат петрол. В Либия е пълна касапница, но медиитте нищо не казват, щото не им изнася. Като гледам иракчани, либийци и афганистанци далеч не са „щастлив народ“, това са малоумни безумия, роожба на промит мозък. Сирийците бяха щастлив народ и само за 5 години приеха 2,5 милиона бежанци от Палестина и Ирак, без палатки, без лагери и без мизерии. Хората не си заключваха къщите, нито колите. Така че не говори без да си бил и ден в Сирия, това е лицемерие. Ходи виж сега какво правят с християните там ,за да си подготвен да видиш какво ще правят утре с християните в Европа.

    Това кой какви тръби да прекара през Сирия е решение на Сирийския народ, а не на твоя милост, или на САЩ, които както виждаме финансират 150 000 джихадисти в Сирия, заедно с партньорите им от С.Арабия, Катар и Турция. 2/3 от военните „бунтовниците“ са чужденци, само от Тунис министърът на външните им работи призна, че има 8000 тунизийци джихадисти в Сирия. Така че САЩ е тази, която трябва да се научи да не унищожава държави, а не Русия.

    И понеже ти нямаш сирийски паспорт да говориш – ти си най-големия лицемер

   • Аз имам,драги,приятелки арабкини.С риск да се повторя – много филми гледаш,при това холивудски.Неслучайно там киното е забранено.

   • Масларов, след като стана за посмешище с твърденията си и избърсах пода с теб, пак се връщаш и отговаряш. Ти не знаеш думичка на арабски, не си бил никога в С.Арабия, но продължаваш да твърдиш, че тази страна е някаква люлка на демокрацията. Изкарай аргументи и факти, а не говори с гъза си, или с „ама, ама, ама аз имам приятелки, леля им пък чичо им, ми каза’а чи там е мну яку“. Като гледам колко си интелигентен и нивото на английския ти (явно дори и google translate не помага), ще си останеш с нагласяне с гугъл… Да, със сигурно имаш познати мацки от Саудитска Арабия, които са ти танцували на пилон. Толкова е вероятно, колкото да намериш църква в тая първобитна култура и толкова е безумно, колкото да сравниш демокрацията със уахабитската им доктрина

   • Люлка на демокрацията – не съм казвал такова нещо за Саудитска Арабия,но тя е действително такава в сравнение с нашенската мутро-милиционерска „народна“ република,както и в сравнение с клиентелната на САЩ „демокрация“ Салвадор;това трябва да ти е ясно.Колкото до танцувалите ми по интернет саудитки – не завиждай а седни да четеш книги.Че си и нахален.

   • Масларов, аз знам арабски за разлика от теб и имам блог за книги, който е сред най-популярните. А ти кой си? Безработен махленски чекиджия, който говори небивалици. Ясно ми е, че познанията ти за близкия изток са толкова, колкото тези на една кофа лайна за ядрена физика, но достатъчно си ни забавлявал с глупостите ти. Вземи ти прочети неща за близкия изток, недоебана кукумявко, и тогава ела коментирай.

  • da ama v nedemokrati4na Siria 30 godini ne vidiah niakoi da iade ot kofite za bokluk.Hora s po 10 deca se opraviaha finansovo,a v demokrati4na BG i s dve ne smogva6.Kato ne ste bili tam ne govorete.BG specialistite si jiveeha v Siria kato na kurort…………………

 2. Точно….Вече и на децата е ясно че всичките тези,,пролети“ цъфнали по петролните полета цъфтят с подкрепата и по желание на големите петролни компании,загубили в миналото свето влияние там благодарение на ссср и след краха му вече си разиграват коня сеейки,,демокрация“

 3. Има неверни твърдения в този коментар. Гърция и Кипър. Първо, Гърция фалира защото имаше ниво на държавния дълг от 360 млрд. евро.Към БВП това представляваше близо 160%. Над 80% води до финансова дестабилизация. Кипърската банкова система фалира защото активите и надхвъряха 8 пъти нивото на БВП. Това, като начало. Гърция поддържа прекомерни бюджетни дефиците от близо 30 години. Просто балонът гръмна. Кипър се издържаше от банков бизнес и туризъм. И двете са процикличен бизнес. Иначе статията като цяло си има достойнствата и ми харесва.

 4. Това не е анализ ,а про-руска пропаганда.Откровена манипулация,на съветския слугинаж ,овладял инструмента на крехкия баланс между истина ,безсрамна лъжа и полуистина…

  • О, поредния пенсионер-олигофрен. Дреме ми на шишарките за Путин и СССР. Кое по-точно не е вярно, къде са ти аргументите? Колко ли още увехнали зомбифицирани трупове ще смърдят наоколо и ще делят света на СССР и САЩ? Тук говорим за ресурси, тъпако. Колко пъти си бил в Сирия, та да разправяш кое е добре и кое не е? Или не можеш да я намериш на картата?

   • Е, аз не съм пенсионер-„олигофрен“, а един от младите хора в България, които познават историята, както и перфектната иначе школа на руските (бивши съветски) специалисти по психология и пропаганда. Не съм живял в Сирия, но бях в Москва наскоро и въпреки че съм скромна особа, престоят ми беше свързан с постоянно полицейско (милиционерско) наблюдение и проверка на документите. Да не говоря какво ходене по мъките (и до руското посолство в квартала на про-руските потомци на комуническата номенклатура – „Изток“) беше, докато си изкарам виза за 1 седмица за тази огромна, но мизерна (дори Москва е скъпа, но все още в Третия свят) страна, като че ли съм тръгнал да емигрирам там (по-добре звучи Катар, там няма да има готини мацки в градския транспорт, но едва ли е толкова мизерен и едва ли ще ме оберат в него като в БГ и „Велика“ Русия). Признавам правото на равенство на жените, но определено в Катар и Арабия не им е зле, по цял ден са в моловете и пазаруват луксозни стоки, а който е бил в мюсулмаска държава знае кой всъщност е истинският господар вкъщи (макар и навън да е с фередже).
    Що се отнася до Сирия – дори най-бегъл поглед към картата показва, че тя е последната държава от коридора, който Китай си отправя към Средиземно море и Европа – тази държава със съмнителен комунизмо-капитализъм ще смуче природни ресурси от Близкия Изток и Африка и ще залива Европа с евтини долнопробни стоки чрез този коридор, освен това ще се сдобие и с влияние в Западното полукълбо.
    Колкото до САЩ – не е лесна и тяхната… те са исторически обременени да бъдат най-голямата сила в света за известен период от време, нещо, което някои наричат „Световен полицай“, и да съблюдават държави с диктаторска и нехуманно настоена върхушка да не придобиват прекалено голяма сила. Мисля че сме щастливци да живеем в нашето време, когато има световна сила „полицай“, както е било само във времената на Римската и Британската империи, единствените периоди на дълготраен мир и просперитет в човешката история.

   • Мартине, не се ли усещаш какви брутални, лишени от всякаква логика, глупости говориш? Ама брутални глупости. Първо, би ли ми казал за какъв коридор на Китай към Средиземноморието говориш? Я кажи как се пренасят стоки от Китай, през несигурните територии на Пакистан, Афганистан, Ирак и подобни? Както и плащания на хиляда мита? А не по море? Ти въобще чуваш ли се?
    Освен това, я кажи къде се намират заводите на 90% от американските компании? На компании като Nike, IBM, Apple, Cisco, HP, General Motors, Microsoft и т.н.? Те боклуци ли правят? Я се огледай около теб и познай къде се произвеждат 70% от вещите наоколо. Аз самият работя в една от 5-те най-големи компании в света, я познай къде ни е Manifacturing Site-a? Какви коридори й трябва на Китай през сбушени, пълни с престъпници и главорези страни? А, освен това Русия е страната с най-големи изчислени залежи на природен газ и съответно най-голям доставчик на Китай. За какъв коридор.

    Освен това – да, това е мечтата на всяка жена- да няма избор и на 12-13 години да бъде дадена на брадат 50-60 годишен дебелак, след което да бъде обрязана с бръснарско ножче за да не изпитва удоволствие от секса и да не изневерява. Да не може да шофира, да не може да ползва такси или градски автобус, да не мже да излелзе без „придружител“. А, и да няма никакви права, ако я изнасили някой, да не може да се защити в съда. И да носи палатка с която да прикрива купените от Мола дрешки. Да, сигурно тя е глава на семейството, с другите няколко жени… Затова битите жени в Саудитска арабия са повече от дърветата в България. А, и много ще е яко да те затворят щото носиш друг религиозен символ или да те обесят заради изнесена проповед. Много яко, нали? Еми, що не си направиш трансексуална операция и не ходиш се ожениш за някой 60 годишен брадат салафист, сигурно ще си добре в амариканските молове и ще си купуваш дрешки, които никой няма да вижда, прикрити пред дебели парцал, който носиш…..Леле, леле…каква демокрация. Американски доминион.

    Демокрация голяма видяхме в Ирак, Либия Тунис, Египет, Афганистан… Морси и децата му са с американски паспорти, направо да се гордееш с това, нали. Финансират ислямисти и цокат петрол. Браво на тях

 5. Много елементарно. Написал съм десетки материали за над 20 години, през които следях събитията в един от най-сложните райони на света. Да се оправдава Асад е толкова неморално, както да се адвокатства в защита на Саддам, на иранските моли и прочие. Нека някой ме обори, но с всичките си си недостатъци, единствената демокрация в Близкия изток е Израел. И не забрвяйте едно – противопоставянето в района е от хиляди години, а не от деня, в който бе открит първия нефт! Преглед на Корана може да ви отвори очите. Това не е религизна книга, а военна стратегия за ликвидиране на всички останали религизни общности в света. Началото е създаване на велик халифат от Самарканд до Багдад. Доказано е, че ислямът е единствената антангонистична религия в света – останалите съществуват съвместно вече много години.

  • Можеш да си избършеш задника с всичките ти „материали“. Толкова и разбираш. Щом като имаш против радикалния ислям защо си против Асад тогава? – Та нали той наложи светска политика, враг номер едно му бяха „Мюсюлманските братя“, през 1982 ги изравни със земята (да, същите братя, които създадоха Ал-Каида и ХАМАС) и който спаси 350 000 иракски християни от брутален линч? Не знам колко морално е да не споменеш брадатите дебели монарси на Саудитска Арабия и Катар, или президентите на Бахрейн и Кувейт, които арестуват и убиват хора за коментари в Туитър, и които налагат религиозен фашизъм. Поредният промит мозък. Ако ще сравняваш някого със Саддам или иранските моли, това ще да са саудитските и катарските уахабити или …. американската петролна хунта. Те са хората, които убиват и плащат да се убива.

  • Ne vmesvaite religiata s politikata ili 6te vi kaga 4e ne se razli4avate ot tiah,Siria se streme6e da bude svetska durgava,no niama da i pozvoliat po mnogo pri4ini.A do kolko Izrael e demokrati4na durgava moge da se spori do bezkrai!

  • Не че харесвам Садам, ама според демократичните ценности всеки има право на адвокат.И понеже и аз като вас не харесвам ислма да вметна, че тези които се бият срещу Асад са ислямисти. Бъдете сигурен че, след време те ще управляват Сирия. Тогава светът по-сигурен ли ще е?В днешно време започва война този който знае че ще я спечели.

 6. Не е нужно в района на конфликта да има залежи, достатачно е да се подържа дестабилизиран близкия изток, а това в дългосрочен план предполага ниски цени на петрола.

  • Нямам навика да споря с простаци. Още Кирил Философ го е казал. Воденето на диалог не означава да се намесват задни и предни части на тялото. Колкото е по-елементарен човек, толкова мислите му са по-първични. Липсата на аргументи винаги води до използване на ругатни и юмруци. По тзи начин никой не може да бъде убеден. Това е философията на човек, който няама багаж и нормални средства да се изразява. затова използва канален език. През годините, докато живеех в България съм срещнал много подобни субекти. Това е системата на милиционерското убеждаване – който не е съгласен с мене е мекере. Примитивизъм в най-често срещаната му форма…

   • Интересно, нямаш навик, а виждам имаш доста време за губене и избиване на комплекси, в това да обясняваш колко си интелигентен. . Липсата на аргументи води до говорене на глупости от човек, който не знае къде се намира Сирия, не може да изброи 5 града оттам, без да провери в нета, а днес, пред мен, гражданин на Сирия, загубил 20-на роднини, започва да се прави на експерт и да „запълва вакуума“ на собственото си безхаберие и безчувственост.

    Виждам, че имаш типичния пенсионерски, пост-комунистически речним – почва да обвинява всеки в милиционерско убеждение, да пояснява колко е тъп, а видите ли, той, интелектуалеца, знае всичко. Нищо, че не е бил никога в Сирия, и че не неговите, а моите роднини се избиват там.

    Не знам, такива безчовечни нагли същества как се търпят сами себе си, вероятно само като си избиват комплексите за малоценност в интернет и водят хиляди битки там за „убеждения“, бистрейки политиката. Ако поне познаваше един сириец, щеше да знаеш, че над 2/3 от сирийците са зад Асад, това какво ти говори. Айде, ходи чети СиЕнЕн, докато люпиш семки, времето ти за „интелектуалчене“ на всчкакви проблемни теми свърши. Утре може да би ще има още една война, и още една тема, на която да покажеш „интелектуалния“ ти багаж, с парцаливите дрешки.

 7. Драги Юри, съгласен съм с размишленията ти. Моят отговор бе предназначен най-вече за trueabaoutsyria. Не споделя връзката на конфликта в сиря с цената на нефта. цената на нефта ще спадне независимо от това дали в Сирия ще бъде Асад или някой друг. Съгласен съм също, че половината от сражаващите се с режима в Сирия са ислямисти и свързани с Ал Кайда фанатици. Това е защота, „цивилизованият“ запад се забави с намесата си и остави вакуума да бъде запълнен от ислямските екстремисти. Много скоро дали това се харесва на някои или не, цената на нефта ще се определя от Съъединените щати, които постепено се превръщат в най-големият му производител в света. Саудитскиаят принц Ал Уалид вече изарзи паниката си от този факт. Спомнете си какво беше на пазара за течен газ преди да се намесят много фактори, различни от Русия. Не зная какви ценности може да има човек, който защитава режима на Асад, използвал зарин срещу жени и деца. Бащата Асад навремето изравни град Хама с танкове и бомби, само защото жителите му имат различна религия от неговата.

  • Бащата Асад изравни Хама, заради Мюсюлманските братя, които правеха атентати срещу алауити и християни, както и нормални хора, горяха църкви, и искаха да наложат шериат в страната. Провери в интернет каква им е идеологията. Крайност, но срещу такава организация, която основа Ал-Каида и чийто лидер в момента е член на Мюсюлманските братя, няма как да се бориш иначе. Затова Сирия бе най-светската държава от всички арабски и затова ислямистите мразят Асад. Ако не беше го направил, сега всички християнски, алауитски, друзки, исмаилски и т.н. селища, щяха да бъдат изравнени със Земята. Що за урод би защитавал такива хора, а?
   Саудитският „принц“ е диктатор и изрод, чиято фамилия налага шериат в неговата страна, превърнала се в символ на всичко неевропейско, и който избива шиити там, под предлог че са агенти на Иран. А това е доминион на САЩ. Мерси, ама аз не искам това.

   И не, не искам терористи, „запълнили вакуума“, вкарани от САЩ и С. Арабия да ми определят какво да правя и какво не. И не, не половината, а почти всички са ислямисти, които се борят срещу режима на Асад. И да, над 2/3 от населението подкрепя Асад, не защото го харесва, а защото е 100 пъти по-добре той, отколкото вкараните маймуни от САЩ. Зарин използваха бунтовниците, промита главо, а не Асад. Точно като почнаха бунтовниците (100 000 вкрани наемници) да губят битката, Асад ще използва зарин? Сериозно? При условие, че цял свят го гледа под лупа? Значи вкарваш терористи, използваш газ, и после обвиняваш Асад – по-нагло и гнусно можеше ли да бъде. Всички жертви трябва да лежат на съвестта на САЩ.

   Още нещо – последната преграда пред Ал-Каида е християните е армията на Сирия, Ако падне, дори за ден, знаеш ли какви кланета ще станат? Ако не ми вярваш, ходи питай кой да е било християнин (стига да не е от 1-я % платени) да видиш какво се случва.

   А такива жалки безчувствени твари, които никога не са били в Сирия, а само четат новини и филосовстват за всяка война по пенсионерски, щото нямат си друга работа, ей такива никога не биха разбрали какво ни е на нас – християните в момента. Ходи защитавай Ал-Каида и принца на С.Арабия.

   • Като не ти харесват коментарите ги затвори.Какво си седнал да ръсиш селски обиди заради това, че някой не бил съгласен с нещо в статията. И то при положение че най културно ти го казва. Не е зле да посетиш психолог, за да овладееш гнева си и да се научиш да общуваш. Дори и на 100% да е вярно това което казваш в статията, злобата с която отговаряш на коментарите съсипва всичко.

   • Грегоре, айде да не ми казваш какво да правя в моя блог и не се прави на мазен моралист и лицемерно възпитан култутрегер. Остър език и поставяне на случайни палячовци на място, при това незнаещи къде се намира Сирия, при условие, че ни убиват нашите роднините, а не на празнодумци с промити мозъци, не е селянщина. Селянщина е коментиране под блогове без особени аргументи и познания, но с жалки поучителни и моралистични претенции. Щото не им изнася казаното и за да го омаловажат почват с реване и търсене на обиди под дърво и камък. А за наглото изискване да не се изразяват емоции за да не им засегнем горкото либидо няма да го коментирам. Достатъчно съм толерантен да чета глупостите на хора, които не знаят къде и какво е Гута или Ханасер, както и на няколко платени глупака, които си мислят, че не им виждам IP-тата и че не знам да ползвам IP-tracker. И съм с достатъчно остър език за да ги поставям на място. След 6 години война се вижда кой какво представлява. Ако ние сирийците не го кажем, кой ще го каже? Ти ли? Дето не знаеш какво и къде става. Или платените медии ли? Като нямаш аргументи, не коментрай. Като не ти изнася, не чети. Ама не ми разнасяй тоталитарни морализми и реване за обиди.

 8. Не ми харесва да гледам как хора които явно се занимават сериозно с история забравят наистина кое е важното в нея. Според мен това е поуката от миналото така, че да не правим едни и същи грешки отново.
  Статията е добра понеже акцентира на един от основните проблеми последните десетилетия – финансовите интереси са причина за войни и потъпкване на човешките права.
  Друга поука която не виждам да резонира във словесните ви престрелки е, че все още не сме се излекували от неуважението и незачитането на различията между хората и религиите. Много добре знаем че това беше водеща болест и причина за конфликтите и войните преди финансовата сфера да заеме лидерството.
  Уважавайте гледната точка на другия защото ако не го правите някой със сигурност ще се възползва от нетърпимостта ви един към друг. Така се зараждат и войните днес само, че истинските причини за тях не могат да лъснат поради омразата между хората и тяхната предубеденост. За жалост някой си е научил урока по история по-добре от вас и знае, че каквото и да прави вие ще му придадете друг смисъл (религйозен, за правата на човека или пък стар конфликт между държави). Познанието на историята според мен би трябвало да ви тласка към размишления как да се реши конфликта по мирен начин, защото от давна конфликт който се решава с война означава спор решен в полза на по-богатия, следователно невидимия тесен кръг от безсрупулни финансови лидери ламтящи за световно господство. Те са врага а не която и да било нация поотделно защото било прието жените им да си седяли вкъщи например. Не, че не съм за равенството между хората но трябва да сте внимателни дали опитвайки се да критикувате реда в една различна от вашата държава не се опитвате да насаждате собствените си също изкривени разбирания за справедливост. Да не би нашата демокрация да ни е довела до нещо по-добро? Вижте младото ни поколение и се замислете пак. Вижде деградирането и липсата на уважение между хората които и самите вие демонстрирате. Това ви отношение им е удобно защото вие цял живот ще си защитавате позицията било то про-руска или про-американска докато човека с парите винаги ще се мести на печелившата страна да не кажа дори, че и ще определя кой от вас ще печели.

 9. Съгласен съм с автора. Светът няма нужда от световна полиция както твърдят някои хора по горе. И никой няма право да се меси в делата на чужда държава. Прекомерната намеса на САЩ и компания(Израел) в политиката на чужди суверенни държави е отвратителна наглост и неуважение.. Монопола не е добро нещо. Особено ако е в ръцете на същества неизпитващи каквито и да е човешки чувства.
  П.П Също искам да поздравя Niki за отличния коментар.

 10. Pingback: Битката за ресурси – как и защо бе съсипана Сирия – Zahariada

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s