„Сирийските бежанци“

Вече десетина дни се върти едно пропагандно клипче по социалните мрежи и медиите, което уж трябва да обясни сирийската криза. То е толкова неграмотно направено, толкова е еднопосочно, нечестно и нагло, че няма как да не го коментирам.

Първо искам да посоча графиката показана на 4:09 минута, в която се твърди, че прирастът на сирийското население намалява, като целта е да внушат, че в арабските страни (вкл. и Сирия) раждаемостта е ниска:

syria1

Това със сигурност не е най-важната статистика, но искам ясно да онагледя как лесно може да се манипулират цифри, а с това и да се контролира мнението и реакциите на хората. Според горната статистика раждаемостта в Сирия прогресивно намалява от 2001 г. насам. Това обаче далеч не е така в реалност.  В тази статистика нарочно ви спестяват някои подробности. Като например, че едно от първите неща, които Асад направи след като постъпи в длъжност,  бе да разреши огромния проблем с този демографски взрив на страната, в която за последните три десетилетия населението се бе увеличило ТРИ пъти, и Сирия бе една от най-бързо нарастващите по този показател. За сравнение България в началото на 80-те бе с население от 8,5 млн, точно колкото Сирия, а днес е по-малко от 7 милиона. А Сирия преди войната бе 24 милиона:

Syria-demography

Точно поради тази причина през 2001 г. бе прокаран закон, чрез който семейства с над три деца губят социалните помощи и детски надбавки, както ще разберете от тази статия. Поради тази причина раждаемостта на Сирия спада, а и нека не забравяме, че през 2007г. близо 40% от населението на Сирия бе под 15 години. За съжаление това само спечели поредните антипатии, тъй като с най-бързи темпове нарастваше на консервативната и необразована част от населението.

А сега в този клип използват точно графика, само че забележете, от 2001г. насам. Да не говорим, че раждаемостта точно в някои арабски страни е особено висока.

Следващият кадър, който искам да посоча е в началото, където показват религиозните и етническите групи и страни в конфликта:

syria2

Забележете как е представено знамето на опозицията. То би трябвало да е зелено-бяло-черно с три червени звезди, но вместо това е показано класическото знаме, това с което се идентифицира властта, само че вместо две зелени звезди, тук звездите са три. Това само показва пълното безхаберие и абсурдната профанщина на създателите на клипа. Забележете отново:  представени са шиити, сунити, кюрди, но разбира се нищо не се споменава за християните. Тази тема е абсолютно табу за западните медии, вероятно с всички сили се опитват да прикрият някои очевадни факти, като например абсурдната липса на християни сред бунтовниците и т.нар. опозиция, поради което кара опозиционните активисти да плащат на хора като Джордж Сабра или Мишел Кило, или като на семейство Ибрахим и прочие. Всъщност това ми напомня и на предаването „Вяра и общество“ по БНТ, в което се говореше за християните в Сирия, и някаква женица, пратена от опозицията, още първите ѝ думи бяха „Ами чи ти на християнити нищо им нема“, а после се оказа, че тя не е сирийка-християнка, ами майка ѝ е българка, а баща ѝ – сириец мюсюлманин.

Като споменах БНТ искам да посоча ужасяващите опити на медиите да представят, че всички бежанци са сирийци, а причината за бягството им е Башар Асад и Русия. Нищо че преди войната имаше над 3 милион бежанци в Сирия, предимно от Ирак, а властите не построиха нито една палатка, а приеха и интегрираха хората, сред които имаше близо половин милион иракски християни. И нищо, че според Евростат едва 20% от бежанците са сирийците:

the ten largest groups of asylum seekers in Europe:

Syria: 20.6 %
Afghanistan: 12.7 %
Albania: 8.3 %
Iraq: 6.5 %
Kosovo: 4.7 %
Eritrea: 4.3 %
Pakistan: 4.2 %
Nigeria: 2.9 %
Ukraine: 2.7 %
Somalia: 2.5 %

И тази статистика с 20% сирийци е доста съмнителна, тъй като хиляди сирийци алармират за иракчани, либийци и северноафриканци с фалшиви сирийски паспорти, като Европа старателно се опитва да ги представи като „сирийци“, вероятно за да прикрие кървавата баня след експанзията в Либия, както вече продължаващата второ десетилетие война в Ирак. За тях отново вероятно Асад и Русия са виновни. Тези три милиона иракчани бежанци в Сирия, се представят като сирийци в Европа. Нека позная, и за тях Асад е виновен, както и за войните в Сомалия, Либия, Йемен, Афганистан, както и за това че 80% (а и вероятно и повече) от бежанците в Европа НЕ СА сирийци. Но някои трябва да си измие ръцете.

Основната тема в сирийските страници в социалните мрежи е именно състава на сирийските бежанци, както и множеството терористи, клали и извършвали престъпления в Сирия, днес се снимат с децата си и се представят като „безпомощни“ бежанци на Стария континент. Ето ви и няколко познайници:

12046721_419570501572769_891895868384044021_n

syria3

А познахте ли този хубавец долу? Който бе препънат от унгарска журналистка, само дни след това се разбра, че е симпатизант на Ал-Нусра, а кюрдски сайт го разпозна като „терорист“, участвал в кланета над кюрди? След което Осама Ал-Мохсен си изтри профила със знамето на Ал-Нусра и си създаде нов профил, в който негови приятели продължават да наричат муджахидин!:

11218681_416394578557028_8316635046274892561_n

12003304_419098764953276_2420965584913400370_n

Разбира се сега наглото копеленце се прави на невинен и отрича всичко, а европейските власти няма да пропуснат да го ползват като медийна реклама, а и какво да се прави – всички бунтовници са такива…муджахидини…

Да се върнем към един от основните проблеми, разглеждани в сирийските социални мрежи – фалшивите паспорти. Непрекъснато се намират хвърлени паспорти покрай границите (в случая гръцката, снимката е пусната от гръцките гранични власти), а притежателите им после масово се представят за сирийци:

12038425_419559714907181_5532527451903692542_n

syria4

Но нека погледнем как изглеждат „сирийските“ бежанци като ще пусна и коментар на една от сирийките, живеещи в Австралия. То е на английски, но кадрите са красноречиви дори да не знаете езика:

12038315_417298431799976_4746209736110980137_n

Направих си и скрийншоти на прословутото предаване на БНТ – „Гласове на хуманността“, което имах щастието да не гледам, но будни приятели ми пратиха линк, в който да разгледам 2-часовия хумор и пропаганда. Кадрите са от първите 90 секунди, в което медиите за пореден път си показаха бруталния непрофесионализъм и аматьорщина. Нека ми отговорят, това сирийци ли са:

Екранна снимка (9)

Екранна снимка (10)

Екранна снимка (11)

Екранна снимка (13)

Предаването обаче е за сирийските бежанци. След 90 секунди вече заех, че ще ни залеят с глупости. Питаш се, абе тия хора виждали ли са сирийци преди това? Различават ли сирийския акцент от останалите? Дали ще ни отговорят на въпроса  познават ли сирийци в България, и колко от жените на тези сирийци са забрадени? Или пък защо 80% от бежанците са мъже, предимно млади мъже, а малкото жени са тежко забрадени. Или пък защо хвалят Турция, която вкара 100 000 главорези в Сирия, отваряйки границата, както и друг въпрос:  какви бежанци биха се настанили в северната съседка на сирийците и защо точно там са разположени основните сили на Ислямска държава, Ал-Нусра и Ислямски фронт. Но основнто: 80% от бежанците не са сирийци, но медиите ги представят едва ли не всички за сирийци. Сирийците почнаха да се шегуват, че сирийските бежанци са като сирийската опозиция/бунтовници. Там сирийците са малцинство.

И ако искате да помогнете да сирийците, това не е начина. Спрете С.Арабия, Турция, Катар и останалите да се гаврят със Сирия и сирийците. Коя култура предпочитате? Тази която извърши геноцид над арменци, понтийски гърци, асирийци и язиди, или тази която ги спаси от смърт и ги прие в собствената им държава? Онази култура, която забранява християнството, наказва друговерски проповеди със смърт, малтретира жените, или тази култура, в която мюсюлманските и християнските са официални държавни празници и в която малцинствата имат отделни съдилища?

Като споменах Саудитска Арабия, те не са приели нито един бежанец но за сметка на това е предложила на Германия да построи 200 джамии за бежанците… И аз си мислех, че това е поредната интернет шега, когато се оказа, че тези палячовци наистина са го предложили:

12002084_417035365159616_1124702400808710291_n

Реклами

6 thoughts on “„Сирийските бежанци“

 1. Pingback: „Сирийските бежанци“ – Zahariada

 2. Господин Дахер, когато гледах това клипче за пръв път, едва не си разлях бирата заради безумията и лъжите в него. Благодаря ви, че сте си направили труда да напишете за част от безумията в него.

  Колкото до Мими Ал Лахам (SyrianGirlpartisan), тя от доста време има навика да прави на пух и прах какви ли не политически коректни тенденции, като предоставя „неудобни“ факти и бих я препоръчал на всеки, който прекалява с гледане на БТВ или други медии следващи официалният наратив.

  Благодаря ви, че сте един от гласовете на разума, както и за точните анализи.
  Моля не спирайте!

 3. Още на 26-ти прочетох вашата нова статия, след като ден-два по-рано бях прочела миналогодишните ви статии и не знам защо оставам с впечатление, че омаловажавате вината на Русия и сякаш целият ви анализ звучи малко като „руска пропаганда“ или по-скоро анти-САЩ пропаганда.
  За да не вземете пък да си помислите, че съм някаква про-американска говорителка, ще си изкажа личното мнение ако позволите.

  За мен и САЩ и Русия са еднакво заинтересовани от това да се унищожи Сирия. От години те тъкат на този стан и мечтаят за вътрешна нестабилност и контрол над целия арабски свят с цел ако един ден се разрази конфликт някъде там те да бъдат сред първите, които ще „помогнат“, като всъщност завземат позиции и следователно нови петролни/газови територии. За това е толкова важно и за Русия и за САЩ уж да „крепят мира“ там. Както знаем в света празни територии няма и най-вероятно Сирия ще бъде поделена точно м/у САЩ и Русия, нищо че Европа им бере гайлето. И това ще стане по един много елегантен, невинен и напълно оправдан от целия заспал свят начин. Тази планирана война в Сирия и последвалата бежанска вълна е чудесен сценарии и за САЩ и Русия, които същевременно мечтаят и да дестабилизират Европа, да отслабят еврото за сметка на долара. С един удар и буквално и преносно не 2, а най-малко 3 заека. Шапка им свалям. Лично мнение, трудно се разубеждавам за това няма да влизам в по нататъшни спорове.

  • Какво общо имате вие, Драганова, със Сирия? Живяла сте там, била сте там, на базата на какво вадите аргументи? Имате сирийски паспорт и право да решавате и да гласувате в Сирия? Покажете ми вашите аргументи и цифри, логика. Не виждам такива, а само УБЕЖДЕНИЕ, базирано не на логика, а на лични пристрастия и лични комплекси. Което е не само отвратително и егоистично, но и заради такива като вас никой не споменава геноцида над християните в Сирия, Ирак, а и скоро в Ливан. Щото в момента, който това стане въпрос, почват пак филмите за Русия и САЩ. ама Путин бил на страната на Башар, нищо че сирийските власти са единствените, които помагат на християните в Сирия. Мен не ме интересуват. Мога да им разменя местата и пак да ги да не се промени картината. Казвам нещата такива каквито са. Не Русия нападна Либия и Ирак, и не Русия премълчава кървавите бани там. Лесно е да говорите, когато нямате роднини в Сирия. Но ще дойде време, когато ще разберете, щото това ще дойде и тук в Европа, така както вървят нещата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s