Правото на избор

Преди повече от година бе създадена коалиция, чиято цел бе да удари Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак. Създатели и водещи страни в тази коалиция са САЩ, С.Арабия, Турция, Катар, които са и основни обвиняеми в списъка на по-голямата част от сирийците за явлението „Ислямска държава“. Явно тези страни гузно искаха да прикрият съвсем ясните нишки, които водят до тях. Започнаха медийни изяви на техни лидери, като дори йорданският крал си стегна униформата и заяви, че щял да участва в бомбардировките над ИДИЛ. Явно притеснявайки се за славата им на подтисници на женските права, някои от съюзниците решиха да замажат този комплекс, показвайки как жена-пилот също ще участва в ударите. Но както се досещате това бяха холивудски трикове. Ислямистките групировки съвсем открито използват натовско и американско оръжие, а оправданието на коалицията обикновено е „ние ги дадохме на умерената опозиция, но поради това че те нямат подкрепа, попадат у джихадистите“. Това го чуваме вече повече от 4 години, още преди създаването на коалицията.

От една година гледаме тези кадри, в които се взривяват празни бараки в Сирия. В същото време ИД не се свиваше, а увеличаваше. Колко странно, нали? Ислямска държава бива бомбардиана и атакувана от най-богатите страни в света, но въпреки това процъфтяваше и извършваше престъпления, най-вече сектариански. Преди година ИД се разпростираше само в околностите на град Рака, която бе и нейна неофициална столица. След като коалицията започна маневрите срещу тях, предимно виртуални, брадатите чернодрешковци започнаха да се разширяват и да завладяват нови и нови територии, и то предимно в области, в които има сериозни природни и исторически богатства. ИД започна да контролира Дер Езор да продава петрол на безценица. На кого? На турски и саудитски тираджии. Джихадистите завладяваха територии свързващи Турция със Саудитска Арабия и ежедневно тирове прекосяваха тази територия. ИД стигна и до Палмира, древен арамейски град, в който са запазени някои от най-удивителните останки в света. С болка и мъка гледахме как взривиха два хилядолетни храма, сякаш това бе наказание и послание, което само ние сирийците може да разберем. Или приемате условията, или ще изтрием цялото ви историческо минало и цялата ви идентичност. Бе обезглавен и един от най-големите учени и директор на музеите в Палмира, Халед Ал-Асаад, но никой не спомена, че той е от т.нар. лоялисти.

ИД напредваше към Хама и Хомс, с явната цел да стигне до Латакия. Опасно наближаваше и Християнската долина, т.нар. Уади ал-Насара, където няколко християнски града бяха нападнати. В източната част на Сирия ислямистите пуснаха видео как затварят в клетка 50 християнски деца и ги изгарят живи. Нито една мейнстрийм медия не го отрази това, за разлика от удавеното дете от Кобане. Коалицията мълчеше и отново заявяваше, че бомбардират ежедневно ИД. Но дайте да погледнем какво представлява от сирийска гледна точка тази коалиция. Турция на Ердоган, който иска да постигне величието на Османската империя, същата която има незаличими исторически негативи спрямо сирийците – извърши геноцид срещу арменци, понтийски гърци, асирийци, кюрди, арабски християни, язиди – всички те днес, представляват значителна част от населението на Сирия. Да не говорим за териториалните спорове, заради французите, които разпокъсаха Сирия. Как мислите по-голямата част от сирийците приемат думите на Ердоган и участието на неговата Турция? Как един българин би приел намеса на Турция в България, с твърдението, че е било в името на демокрацията? Още повече, че туркменски единици „разпочистиха“ арменските квартали на Алепо и арменските градове в околията. Ердоган твърди, че удря ИД, а в същото време удря кюрдите. И не е ли подозрително, че основните противници на ИД са кюрдите и сирийските власти?

Но какво да кажем и за намесата на Саудитска Арабия? Страна, която се опитва да убеди света, че убийствата и кланетата над шиити е „добро“ дело, оправдавайки намесите им в Бахрейн и Йемен, както и финансирането на ислямистите в Сирия. Не е ли твърде нагло, старана, в която християнството е забранено и проявите му се наказва със затвор или смърт, и страна, която не позволява жените да карат автомобили, но ги кара да не си показват лицата, в която брутално и публично пребиват младо момче, заради коментари в Туитър, същата страна да се намесва в Сирия, в името на демокрацията? На всичкото отгоре, С.Арабия не иска да приема бежанци от Сирия, но затова „услужливо“ предложи на Германия да построи 200 джамии за горките сирийци на немска територия. Да напомням ли, че идеологията на ИД е салафизъм/уахабизъм, чиято родина е С.Арабия? Мисля, че с тази коалиция светът стигна до дъното по лицемерната скала.

Но какво представляват и „умерените“ бунтовници? Някой може ли да даде точна дефиниция на думата „умерен“ и кои по-точно са признаците, по които „умерен“ се различава от останалите? По дължината на брадата? По по-малкото викове „Аллаху акбар“? По по-малкото убийства над християни и светски хора? Колко християнски града оцеляха в териториите на „умерената“ опозиция? Нека някой да ги покаже на картата и да ги изброи. Колко християни, светски сунити и кюрди, алауити, друзи, черкези, язиди има в тази умерена армия? Това е важното, а не думата с имагинерно значение „умерена“, с която да замажеш очите на хората по света. И какво означава умерени бунтовници? Защо няма една такава единна армия, ами са много? Може би Сирийската свободна армия (ССА) е такава? ССА, основана от Риад Ал-Асаад, който е обучен в Саудитска Арабия, цялата му фамилия разпространява салафизъм, а неговия братовчед Муафак Ал-Асаад отваря ислямистко-салфистски училища в Родопите, и който организира онзи салафистски поход в Пазарджик? Това ли е умерената опозиция? Дори не крият, че две трети от техните лидери са членове на Мюсюлманското братство, а както знаете, сегашният лидер на Ал-Каида, Айман Ал-Зауахри, също е мюсюлмански брат. Оставям на вас да свържете логически точките и да си обясните дали това е „умерена“ опозиция.

Джошуа Ландис, който е специалист по близкоизточните въпроси, професор в университета на Оклахома, и съветник в Белия дом, заяви преди година, че по-малко от 5% от териториите на бунтовниците се управлява от ССА, или от т.нар. умерена опозиция. С това Обама и съратниците му си измиваха ръцете за въпросите, относно черните знамена и сектарианските убийства в териториите на т.нар. бунтовници. Днес, когато Русия навлезе във войната на страната на властта, същите говорители на Белия дом разясняват, че Русия удря умерената опозиция. Изглежда, че бунтовниците са някакви хамалеонски образувания, които си менят цвета спрямо ситуацията и интересите на техните спонсори. Ако се чудите защо има толкова много бунтовнически групи в Сирия, то вече знаете отговора. За пример давам бунтовниците от „Катаеб ал-Фарук“, които бяха основна бойна единица от ССА, но в момента, когато светът научи за престъпленията им в град Хомс, престанаха да ги броят за част от ССА. Така хамалеонски се меняха и останалите. Завладените територии се преписваха на ССА, а престъпленията се преписваха на джихадисти, които всъщност завладяваха и ограбваха. Град Идлеб пада в ръцете на бунтовниците, сайтът на ССА обявява, че са завладели почти цяла Северна и Източна Сирия, а същата карта ползват и ИД. В град Идлеб бяха разрушени двете най-големи църкви, но от ССА си замълчаха. Ясно е, че Сирийската свободна армия е фантом, чийто ръководители са настанени в пет-звездни хотели в Турция и Европа, а тяхното участие е предимно медийно.

След година въображаеми американски удари, ИД постоянно се разрастваше, разруши Палмира, стигна до Дамаск и Хомс, увеличи териториите си с над три пъти, а днес, след ударите на руските военно-въздушни сили, джихадистите панически бягат като плъхове, които се чудят в коя дупчица да се скрият. В момента се водят доста тежки сражения, С.Арабия и Катар увеличават доставките за бунтовниците (за умерените, разбира се!), а руснаците удрят стратегически позиции, като интересното е, че ИД се свива редом с „умерените“, които сякаш са като скачени съдове, и като налееш вода в единия, всъщност се пълни и другия съд. Ако посетите сайтовете на ССА в youtube и Facebook, ще забележите как знамето с трите звезди е кръстосано с черното знаме на Ал-Нусра и подобните. С това те показват всъщност тяхната принадлежност. В сайтовете на християнските градове, които следя с притеснение, се вижда откровено възторжената подкрепа за Русия и ударите им срещу Ал-Нусра, ИД, Ахрар Ал-Шам ,Ансар Ал-Шам и останалите хамалеонски създания, които дори не желаят да използват названието Сирия в техните абревиатури, заради християнските му корени. Който не вярва, може заедно и публично, в някоя голяма ТВ медия, да ги разгледаме и прочетем. Все още нямам и отговор на моето предизвикателство към БНТ и останалите медии, посолства и организации, а именно да се обиколят християнските градове и онлайн целия свят да види мнението на хората там. А не двама-трима да се появяват по телевизията и да лъжат за пари. През тези 4-5 години се извършваше буквално геноцид, който безсрамно биваше прикрит от медиите. Трябва поне за миг да се засрамят.

В момента единственият коз на т.нар. опозиция е персонификацията на проблема, т.е. връзването на Асад с всеки проблем. Сирия беше единствената светска арабска държава по конституция, а всички мюсюлмански и християнски празници бяха официални, като всяка религиозна група си имаше свои съдилища, тогава, когато се отнасяше за бракоразводни или наследствени права. Сирия бе приемник на бежанци, а не „износител“ на такива. В Сирия бяха приети без да се построи нито една палатка два милиона иракчани. Всички християни, предимно асирийци, от Ирак се спасиха в Сирия, около половин милион останаха там, а друга част замина в Швеция, където има голяма асирийска колония.
Когато имаш правото на избор между две страни, две идеологии, и заявиш, че ти предпочиташ светска страна вместо шериат и салафизъм, и че предпочиташ Сирия да си защитава правото да използва Левантийските находища, а не както искат САЩ, то да се използват само от Израел, тогава слабата страна не използва аргументи, използва персонификация. Асад е виновен за ИД. Нищо че ИД бе създадена в Ирак и тероризира населението, както в Ирак, така вече и в Либия, И нищо, че сродените на ИД терористични организации (със същите знамена) като Боко Харам, Ал Шабаб и подобните действат в Африка. Когато го споменеш аргументът е винаги един и същ – да, ама Асад е диктатор. А управниците на С.Арабия и Катар какви са? Демократи? Там има ли свобода на словото, религиозна свобода, равенство между половете, светски елементи? Кемал Ататюрк и редицата про-американски диктатори в латинска Америка, те какви са били?

Падането на Асад няма да разреши проблемите на Сирия. Това е илюзия, поддържана от С.Арабия и САЩ, а те много добре знаят, че ако има честни избори Асад ще ги спечели срещу разпокъсаната опозиция. Затова искат да го разкарат по-недемократичен начин. Искат да сложат пионка и да превърнат Сирия във васал на С.Арабия, Катар и Турция. Както и да накарат Сирия да се откаже от Левантийските находища. В момента Асад е по-необходим на опозицията и САЩ за да се прикриват престъпленията на бунтовниците. Всички престъпления се преписват на Асад. Включително и използването на химически оръжия. Именно поради тази причина, повечето сирийци застанаха зад Асад, а сред бунтовниците останаха предимно ислямисти и привърженици на Мюсюлмански братя, или хора, мразещи Асад, защото е от алауитското малцинство. Всички тези престъпленията и откровената сектарианската обособеност на опозицията, явната им сервилност и зависимост, накараха мнозинството сирийци да застанат срещу тях, въпреки желанието им за промени. Асад просто закрепи позициите си, а ако не бяха действията на оформената в чужбина опозиция, Асад щеще отдавна да е история. Ако САЩ бяха малко по-дипломатични и търпеливи, Асад щеше да бъде свален по естествен път, но сега те направиха обратното. Защото единствената армия, която реално се биеше срещу ИД, Ал-Нусра, туркменските/турски/ и чеченските бойци, бе Сирийската арабска армия. Затова и християните се бият под знамената на Дифаа ал-Уатани, а не с бунтовниците. Дори християните далеч на изток, в по-голямата си част асирийци, чрез групите МФС и Суторо, предпочитат да се бият заедно с кюрдите срещу бунтовниците.

В крайна сметка, от всичко това се възползва Русия, и тя стана по-предпочитан съюзник. Когато са вкарани в страната над 100 хиляди джихадисти, е нормално голяма част от хората да подкрепят структурите, борещи се срещу тях.
Парадоксалното е, че по-голямата част от сегашните привържениците на Асад са от интелигенцията, светските структури и малцинствата(християни, друзи и т.н.). Никой не иска да подкрепя диктатор, по-голямата част от сирийците бяха светско настроени, четяха и гледаха западна и американска литература и филми, и гледаха с недоверие на Русия. Днес е обратното, а САЩ да се сърдят сами на себе си за тази промяна. От Белият дом вероятно се червят от резултатите на Русия и с половин уста сипят обвинения, че били удряни „умерените“ бунтовници, тези, които така и никой не видя в Сирия, И които до миналата година специалистите от Белия дом сами твърдяха, че били по-малко от 5%. Днес, изведнъж се пръкнаха отново хамелеоните от Ал-Нусра и Ислямски фронт и пак станаха „умерени“.

Европа сериозно трябва да помисли кого да подкрепи. Трябва ли желанието и нуждите й за ресурси да бъдат за сметка на затриването на близка култура и налагането на пясъчна култура, която иска да унищожи Стария континент в самото й сърце? Винаги съм бил и ще си остана с десни политически виждания, но жалкото е че днес, точно светът на демокрацията, на културата, на която самият аз смятам, че съм част от нея, иска да превърне контролът на ресурси в монопол. А монополът е характерен за тоталитарните идеологии. Готовността на Запад да унищожи светска държава и да я замени с лесно управляем шериат ме разочарова. Разочарова ме повече от всичко. Това е все едно любимият ти човек да ти забие нож в гърба.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s